Sunday, April 3, 2011

Ο θαυμαστός κόσμος του Σώματός μας





Το σώμα μας είναι ο Ναός της Ψυχής μας, χωρίς ένα υγιές σώμα δεν μπορούμε να        κάνουμε όσα θέλουμε, όταν το σώμα μας πονάει δεν μπορούμε να σκεφτούμε καθαρά και δεν κάνουμε όνειρα και πλάνα για το Αύριο όταν το σώμα μας ασθενεί.
Όλα αυτά είναι γνωστά σε όλους. Έχετε παρατηρήσει όμως πόσο κακό κάνουμε καθημερινά στο σώμα μας; Πόσα λίγα πράγματα γνωρίζουμε για την λειτουργία του; Γνωρίζετε ότι ο μεγαλύτερος ίσως εχθρός του σώματός μας είναι το Μυαλό, το λάθος σύστημα πεποιθήσεων που κουβαλάει ο καθένας μας και η άγνοια μας για τις θαυματουργές ικανότητες αυτοθεραπείας του σώματος μας; Μάλλον θα ανασκευάσω, ο μεγαλύτερος εχθρός είναι το ότι γεννηθήκαμε στο Δυτικό πολιτισμό, που αν δεν είσαι αγχωμένος, τότε είσαι τεμπέλης, αν δεν δουλεύεις όλη μέρα σαν το σκυλί, τότε δεν είσαι άξιος να κάνεις καριέρα ή δεν είσαι παραγωγικός αρκετά, δεν έχεις κανένα δικαίωμα να αρρωστήσεις (που τότε το σώμα αποβάλει μικρόβια και μπλοκαρίσματα), και επειδή τόσοι άνθρωποι εξαρτώνται από εμάς, πρέπει να πάρεις φάρμακα, διότι δεν έχεις χρόνο για αρρώστιες. Άλλωστε, ποιος ασχολείται πλέον με την αιτία που προκαλεί μια ασθένεια; Όλους μας νοιάζει να πάρουμε ένα χάπι και να ξεμπερδεύουμε. Σωστά;

Μέσα στην ημέρα το σώμα μας καταπονείται με όλες μας τις δραστηριότητες. Διάφορες αιτίες που επιτείνουν το γήρας, προξενούν ασθένειες, δυσκολεύουν τις φυσικές μας κινήσεις και οδηγούν σε μικρές ή μεγαλύτερες δυσκαμψίες με το πέρασμα των χρόνων είναι:

Το Μυαλό μας
Η ανθυγιεινή διατροφή
Η έλλειψη άθλησης (ενεργητικής ή παθητικής, όπως το thai massage)
Οι κακές μας συνήθειες
Οι υπερβολικές ώρες καθιστικής ζωής
Οι καταχρήσεις
Οι «στενοχώριες» και οι έγνοιες

Σημάδια
Η οποιαδήποτε ασθένεια που εκδηλώνεται στο φυσικό μας σώμα είναι αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές ψυχολογικής πίεσης και συναισθηματικών μπλοκαρισμάτων (χρόνιων ή μη). Πρόσφατες ανακοινώσεις (πχ. John Hopkins Hospital) επαναπροσεγγίζουν αυτή τη σκέψη μόνο και μόνο για να επιβεβαιώσουν αυτό που χιλιάδες χρόνια πριν γνώριζαν στην Κίνα, στην Ινδία ή στην Αρχαία Ελλάδα. Πολλοί γιατροί επίσης ανά τον κόσμο ασπάζονται τη θεωρία περί ολιστικής προσέγγισης θεραπείας του ανθρώπινου σώματος (πχ. Berrebda Fox).

Το σώμα μας προσπαθεί να μας αποσπάσει την προσοχή εκδηλώνοντας μια φυσική ασθένεια. Προσπαθεί με άλλα λόγια να μας πει «ότι κάτι δεν πάει καλά και θέλω να αλλάξουμε αυτό ή εκείνο». Σε αυτό το σημείο όλοι εμείς οι καταπληκτικοί τεχνοκράτες σηκώνουμε τα χέρια ψηλά και είναι τόσο ειρωνικό που δεν καταλαβαίνουμε το ίδιο μας το σώμα!
 Η λήψη φαρμάκων (στις περιπτώσεις που μπορούν να αποφευχθούν και μόνο) λειτουργεί ως επίδεσμος και δεν θεραπεύει την αιτία, με αποτέλεσμα την επανάληψη του ίδιου ή ενός άλλου προβλήματος. Φανταστείτε το σώμα μας σαν ατμομηχανή που από κάπου θα πρέπει να βγει ο ατμός. Ο ατμός είναι το πρόβλημα, η δίοδος είναι η εξωτερίκευση της ασθένειας. Όταν κανείς κλείσει την δίοδο (με φάρμακα), το σώμα θα ψάξει να εκτονώσει το πρόβλημα αλλιώς. Το σώμα μας λειτουργεί μαγικά!

Σε αυτό το άρθρο δεν υπονοείται καν να απορρίψουμε την δυτική ιατρική. Σε καμία περίπτωση! Όλα χρειάζονται, όλα με μέτρο. Δεν είναι δυνατόν να απορρίψουμε την κλασσική ιατρική που εξελίσσεται με τόσο θαυμαστό τρόπο και βοηθά εκατομμύρια ανθρώπους καθημερινά. Θα πρέπει να βαδίσει η ανατολική με τη δυτική ιατρική χεράκι χεράκι και η μέρα αυτή είναι πολύ κοντά!

Η δύναμη του Μυαλού μας
Η θετική σκέψη και ένα υγιές σύστημα πεποιθήσεων είναι από μόνα τους ικανά να μειώσουν τις δυσλειτουργίες στον ανθρώπινο οργανισμό. Η δύναμη του Μυαλού είναι ακόμα άγνωστη σε μας, διότι ο άνθρωπος δεν πιστεύει σε κάτι που δεν αποδεικνύεται με αριθμούς, δεν το πιάνει με τα χέρια του και δεν το βλέπει μπροστά του. Όμως υπάρχουν άπειρα πράγματα γύρω μας που απλά δεν είναι προς μέτρηση, όμως υφίστανται!! Ένα από αυτά είναι η δύναμη του Μυαλού μας. Όσο πιο θετικά διάγουμε την μέρα μας και γενικότερα τη ζωή μας, τόσο πιο ευτυχισμένοι είμαστε και τόσο περισσότερο το σώμα μας το ανταποδίδει. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που οι γιατροί λένε στους ασθενείς με λίγο χρονικό ορίζοντα ζωής, ότι με σωστή διατροφή, σωστές συνθήκες διαβίωσης και θετική σκέψη μπορούν να παρατείνουν τη ζωή τους, ενώ αντίθετα η κακή ψυχολογία μεταξύ άλλων παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιδείνωση της ασθένειας. Όταν στο σώμα μου πω ότι μπορεί να τα καταφέρει και να αντέξει σε μια δοκιμασία (για παράδειγμα, μια απίστευτα κοπιαστική μέρα) τότε αυτό θα με «υπακούσει», ενώ αντίθετα το σώμα μου δεν θα με «βαστάει» όταν γκρινιάζω. Μην σας κάνει εντύπωση επίσης, πως μετά από σοβαρή ψυχολογική καταπόνηση άμεσα ή μετά από κάποιο χρονικό διάστημα το σώμα μας καταρρέει και εμφανίζει κάποια ασθένεια ή δυσαρμονία (σπυράκια, απώλεια μαλλιών ή όρασης, δυσκοιλιότητα και άλλα). Αυτό γίνεται, διότι όταν ψυχολογικά χαλαρώσουμε, τότε το σώμα μας λαμβάνει το μήνυμα ότι μπορεί να σταματήσει να ξεπερνά τα όρια του και μπορεί και αυτό να «χαλαρώσει». Η συνέπεια αυτού του «χαλαρώματος» είναι η εμφάνιση της ασθένειας, η οποία έχει προκληθεί (αλλά όχι εμφανιστεί) από το ψυχολογικό στρες που περάσαμε.

Ας μην αγχωνόμαστε τόσο πολύ για όλα, ας γελάμε περισσότερο, ας αφήσουμε κάποια πράγματα έξω από τον έλεγχό μας, ας ζούμε ολοκληρωτικά τη στιγμή και ας μην ανησυχούμε τόσο μα τόσο πολύ για το αύριο. Μη ξεχνάτε, το αύριο δεν έχει έρθει ακόμα, μόνο το σήμερα είναι υπαρκτό. Ας κάνουμε πράγματα που μας δίνουν ευτυχία και ευχαρίστηση και ας αφήσουμε με εμπιστοσύνη στην άκρη όλα όσα δεν είναι στο χέρι μας να λυθούν. Ας μη στενοχωριόμαστε για κάτι που δεν αλλάζει ή για κάτι που αλλάζει.

Η δύναμη της αυτοθεραπείας
Γιατί άραγε μπορεί το σώμα μας να επουλώσει ένα ελαφρύ κάψιμο ή να κλείσει μια πληγή, αλλά δεν είναι ικανό να επουλώσει πιο σοβαρές ασθένειες; Υπάρχει μετρητής στην ικανότητά του; Στην εναλλακτική ιατρική και γενικότερα ο ανατολικός τρόπος ζωής έχει να διδάξει τόσες πολλές μεθόδους με ανάσες (asanas), με μασάζ, με κινήσεις καθημερινές, με διαλογισμό, με εναλλακτικές θεραπευτικές τεχνικές (πχ. Reiki), με αποτοξίνωση και άλλα, τα οποία ξεμπλοκάρουν τα κανάλια ροής ενέργειας του σώματος, ενισχύουν την πίστη στον Εαυτό μας, ηρεμούν το πνεύμα και το μυαλό και μας επαναφέρουν στο κέντρο μας, εκεί όπου όλα είναι αρμονικά. Η φυσιολογική κατάσταση του ανθρώπου είναι η Αρμονία και όχι η Δυσ- αρμονία.  Και ναι, το σώμα μας με κατάλληλη εκπαίδευση, πειθαρχία, υπομονή και επιμονή, εμπιστοσύνη, Αγάπη και Αποδοχή μπορεί σε πάρα πολλές περιπτώσεις να αυτοθεραπευθεί.

Το σώμα μας είναι το όχημα μας για να παραμένουμε στη Ζωή, για να κάνουμε όνειρα για το αύριο και να μπορούμε να τα πραγματοποιούμε. Ας του φερθούμε καλύτερα! Η επιλογή είναι δική μας. Το αξίζουμε.

No comments:

Post a Comment