Wednesday, November 30, 2011

Εναλλακτική θεραπευτική προσέγγιση μιας α-σθένειας

Ο τίτλος δεν είναι βαρύγδουπος, αλλά είναι μεστός σε νόημα.
Σκέφτηκα να γράψω δύο λόγια σχετικά με τις «εναλλακτικές» θεραπείες, που κανονικά αν είχα γνώμη στη γέννηση αυτού του τίτλου θα τις ονόμαζα «θεραπείες του 3», όπου 3= ψυχή, πνεύμα, μυαλό. Η έμπνευσή μου για τον τίτλο είναι το συμπληρωματικό τους, δηλαδή η δυτική αντιμετώπιση ενός προβλήματος= η θεραπεία του σώματος.

Μου φαίνεται σημαντικό να κάνω ορισμένες αποσαφηνίσεις ως προς το τι να περιμένει κανείς όταν αποφασίζει να ψαχτεί σε αυτά τα «εναλλακτικά» χωράφια.

Σημαντική διαφορά ανάμεσα στις δύο προσεγγίσεις είναι το ότι η δυτική ασχολείται με το σύμπτωμα, δρα γρήγορα, άμεσα και ανακουφίζει από τον πόνο. Η εναλλακτική ασχολείται με την αιτία, ανακουφίζει από τον πόνο, αντιμετωπίζει ολιστικά το σώμα και το σύμπτωμα, δρα σε βάθος χρόνου και κάποιες φορές μας ωθεί να «αποδεχτούμε» τον πόνο και όχι να τον παρακάμψουμε. Όπου πόνος εδώ θα ευρύνω την έννοια σε ξεβόλεμα, πειθαρχία, συγχώρεση, αποδοχή, υπομονή ή φυσική πληροφορία του πόνου. 

Οι θεραπείες αυτές συνήθως παίρνουν χρόνο. Θέλει χρόνο το σώμα να ξυπνήσει τους κώδικες αυτοθεραπείας του που έχουν κοιμηθεί με τα χρόνια, με τα φάρμακα και με τις ατασθαλίες που κάνουμε. Είναι κουτό να πιστεύει κανείς πως ότι έχει συσσωρεύσει με τα χρόνια θα εξαφανιστεί ως δια μαγείας με 1-2 θεραπείες. Και ο μόνος λόγος που το γράφω αυτό είναι γιατί είναι αλήθεια.
Όταν σας εμφανίζεται ένα φυσικό σύμπτωμα, αυτό είναι αποτέλεσμα μηνών ή και χρόνων. Πως περιμένετε να εξαφανιστεί σε μερικές μέρες; Η ασθένεια είναι αποτέλεσμα εσωτερικών συγκρούσεων και πόνου που έχει συσσωρευτεί στο σώμα, στο μυαλό και στην καρδιά μας. Αν υπήρχε χάπι να το φτιάξει αυτό, σίγουρα θα το παίρναμε όλοι, διότι σε κανέναν δεν του αρέσει η υπομονή και η αργή ταχύτητα. Ζούμε άλλωστε στον αιώνα της ταχύτητας.
Ο κόσμος σπεύδει να θεραπεύσει το σύμπτωμα και αγνοεί ότι η εσωτερική του δυσαρμονία θα του ξαναφέρει ένα άλλο φυσικό σύμπτωμα (ή και το ίδιο με το προηγούμενο) στο μέλλον, και μάλιστα το κοντινό. Φανταστείτε μια ατμομηχανή που βγάζει ατμό. Ο ατμός από κάπου πρέπει να βγει, και θα βγει. Και θα βγει με περισσότερη ένταση, όταν εμείς τον καταπιέζουμε να μην εξωτερικευθεί.

Η θεραπεία προχωρά με αργούς ρυθμούς, αλλά είναι βαθιά και ανοίγει σταδιακά όσα πρέπει κάθε φορά να «φωτιστούν», ώστε ο άνθρωπος να συνεχίσει να εργάζεται, να συναναστρέφεται με κόσμο κτλ. Ίσως να μην το ξέρετε, αλλά αν γινόταν μέσα σε μια μέρα άρση όλων όσων μας ασθενούν, το πιθανό αποτέλεσμα θα ήταν ολική κατάρρευση του συστήματος που μας συντηρεί, παύση εργασιών, μούδιασμα, κατάθλιψη, βαθύτατη αποτοξίνωση, πόνος και άλλα συμπτώματα. Άρα είναι καλό να πηγαίνουμε βήμα βήμα στο πυρήνα μας με ασφάλεια και υπομονή.

Παράλληλα, όλα είναι θέμα προτεραιοτήτων. Αρνούμαι να πιστέψω ότι κάποιος άνθρωπος θέλει να θεραπευτεί πραγματικά και να βγάλει άκρη με τα θέματα του, όταν παραπονιέται για τα χρήματα ή τα ξοδεύει σε επιφανειακά πράγματα ή λέει ότι δεν έχει χρόνο. Να βρει χρόνο. Δεν θα τον βρει ο χρόνος. Και 50 ώρες να είχε η μέρα μας, πάλι θα τις είχαμε όλοι γεμίσει. Όσον αφορά τα χρήματα, νομίζω πραγματικά ότι πάντα μπορεί να βρεθεί λύση και να εξοικονομήσουμε κάποια (αφού πρόκειται για τη θεραπεία μας) και δεν υπάρχει, θεωρώ,  θεραπευτής που θα αρνιόταν να κάνει ότι καλύτερο μπορεί προκειμένου να διευκολύνει οικονομικά τον άνθρωπο απέναντί του.

Ένα τελευταίο σημείο που θέλω να θίξω είναι η εμπιστοσύνη στον εαυτό μας. Αγνοώντας όλοι τη θεϊκή μας πλευρά, εννοείται ότι μας φαίνεται ακαταλαβίστικο, δύσκολο, επίπονο ή ψεύτικο να μας λέει κανείς ότι μπορούμε να αυτοθεραπευτούμε με τις σωστές διεργασίες και με την κατάλληλη βοήθεια.
Αν δεν πιστεύετε στον εαυτό σας, αν δεν πιστεύετε στις δυνάμεις σας, τότε ναι, είναι πολύ δύσκολο να αυτοθεραπευτείτε και να αφήσετε και κάποιον να σας βοηθήσει σε αυτό το έργο. Ξέρετε,  ο λόγος που δεν εμπιστευόμαστε κανέναν, είναι γιατί στην πραγματικότητα δεν εμπιστευόμαστε τον ίδιο μας τον εαυτό. Αναλάβετε την ευθύνη για τη ζωή σας, νιώστε ότι εσείς είστε ο μεγάλος ζωγράφος και βάλτε στην παλέτα τα χρώματα που ΕΣΕΙΣ θέλετε. ΣΗΜΕΡΑ. Η επιλογή είναι μόνο δική σας, και δεν θα την κάνει κανείς άλλος για σας. Δεν μπορεί!

Σε αυτό το άρθρο δεν καταρρίπτω τη δυτική μας ιατρική. Αν είναι ποτέ δυνατόν. Έχουμε κάνει τεράστια βήματα εξέλιξης και οι γιατροί μας κάνουν υπέροχα πράγματα που σώζουν ζωές καθημερινά. Είναι όμως καιρός να τονίσουμε και τη σημασία της πρόληψης της ψυχικής- πνευματικής υγείας. Θα έρθει η μέρα που όλοι θα αναγνωρίζουν το σημαντικό ρόλο του ίδιου του ασθενή στην αυτοθεραπεία του.

Πιστεύω, και το έχω πει πολλές φορές, ότι δεν αργεί η μέρα που και οι δύο προσεγγίσεις θεραπευτικής θα κρατιούνται χέρι- χέρι με γνώμονα την βελτίωση της υγείας των ανθρώπων και όχι τα χρήματα. Θα έρθει η μέρα, που όλοι θα έχουμε τον προσωπικό μας παθολόγο αλλά και τον προσωπικό μας ομοιοπαθητικό, βελονιστή, θα κάνουμε Reiki και γενικότερα για να μην τις ονοματίζω όλες τις εναλλακτικές θεραπείες, θα έχουμε κάποιον που θα μας βοηθά να ασχοληθούμε με το «μέσα» μας και τους λόγους που ωθούν το σώμα μας να ασθενεί.


ΣΣ. θαύματα συμβαίνουν! Όλοι οι θεραπευτές έχουμε βιώσει θαύματα να συμβαίνουν ακόμα και με μία θεραπεία. Ο λόγος που δεν θα θελα να επεκταθώ σε αυτό είναι για να μη δημιουργούνται προσδοκίες, που  οδηγούν σε απογοήτευση ή απαξίωση. Θαύματα συμβαίνουν όταν υπάρχει πίστη, βαθιά θέληση για θεραπεία και αλλαγή, επίγνωση.  

Light Love Gratitude

No comments:

Post a Comment