Saturday, March 26, 2011

Σίγαση του Νου

10 και κάτι λύσεις  για να στρέφουμε το βλέμμα μας «αλλού

Έχετε παρατηρήσει με πόση εμμονή το μυαλό μας κολλάει σε ορισμένα πράγματα, σε ιδέες, σε ανθρώπους ή καταστάσεις; Πόσες φορές προσπαθούμε να σκεφτούμε κάτι άλλο, αλλά δεν γίνεται; Μέσα στην ίδια μέρα θα εκπλαγείτε, όταν μετρήσετε πόσες φορές επαναλαμβάνετε την ίδια σκέψη- εμμονή.
Δυστυχώς δίνουμε μεγάλο ποσό ενέργειας σε κάτι που ούτε και σε μας τους ίδιους δεν είναι αρεστό, στην επαναλαμβανόμενη σκέψη ίδιων θεμάτων. Σκέφθηκα λοιπόν τι κάνω προσωπικά όταν αυτό μου συμβαίνει και αποφάσισα να συγκεντρώσω όλους τους τρόπους «βοήθειας» σε ένα άρθρο.


Ιδέες
Κάνε μια βόλτα ή καλύτερα να πας κοντά στη φύση (στον κήπο, σε ένα πάρκο κτλ- ή κάνε κάτι που να έχει σχέση με το χώμα).
  
Κάνε κάποια δουλειά, απασχόλησε τον εαυτό σου, δούλεψε πάνω σε κάτι που να σου αρέσει. Έτσι γεμίζεις έμπνευση, χαλαρώνεις από την ένταση και επιστρέφεις (αν είναι απαραίτητο) στο θέμα που σε απασχολεί με καινούρια ματιά.

Διάβασε κάτι που σ’ αρέσει. Με άλλα λόγια ταξίδεψε το μυαλό σου

Η πολύ σημαντική φράση «έχει ο Θεός» για μένα δουλεύει και αυτό δεν έχει να κάνει με θρησκεία. Αναφέρομαι πάντα στη Θεία δύναμη που πιστεύει ο καθένας, εγώ προσωπικά στο Θαύμα της Ζωής. Εμπιστεύομαι το Αύριο και αφήνω τον εαυτό μου να είναι μέρος της Ροής. Πολύ ανακουφιστικό να ξέρεις ότι δεν έχεις τον έλεγχο για όλα, δεν μπορείς εσύ να τα ρυθμίσεις όλα. Παίζουν πολλοί άλλοι παίχτες και αστάθμητοι παράγοντες και τα πάντα είναι πιθανά, αρκεί να το πιστέψουμε και να τα αφήσουμε να συμβούν.

Διαλογισμός. Νιώθεις ότι είσαι και πάλι στο κέντρο, στον πυρήνα σου. Αν δεν ξέρεις ή δεν σε αφορά μπορείς να κάτσεις με τον εαυτό σου για λίγη ώρα ανενόχλητος και να πάρεις μερικές βαθιές ανάσες. Οξυγονώνουν τον εγκέφαλο και χαρίζουν ευεξία.

Φαντάσου τον εαυτό σου πως θες να είναι σε κάποιο χρονικό διάστημα από σήμερα και δες τότε πως θα σου φαίνεται το σημερινό πρόβλημα. Συνήθως φαίνεται σε πολύ μικρότερη διάσταση από αυτή που του δίνουμε σήμερα (γιατί μέσα σε όλα μας αρέσει και το δράμα). Αυτό είναι και μια θετική προβολή για το αύριο. Και πάλι δηλαδή καλό μας κάνει, αφού οραματιζόμαστε πως θα θέλαμε να είμαστε.

«Τα πάντα ρει»
 Όσο και να σε στενοχωρεί κάτι ή κάποιος, αύριο είναι μια καινούρια μέρα, τίποτε δεν θα είναι το ίδιο.

Αποστασιοποίησε τον εαυτό σου από το πρόβλημα και θα δεις ότι η ζωή συνεχίζεται. Αυτό είναι μαγικό. Όταν βγαίνω από τον μικρόκοσμό μου, αντιλαμβάνομαι ότι μπορώ να συνεχίσω να είμαι χαρούμενη με τους υπόλοιπους τομείς της ζωής μου. Επειδή κάτι δεν πάει καλά ή δεν έχει την επιθυμητή έκβαση μέχρι σήμερα, αυτό δεν σημαίνει ότι όλη μου η ζωή είναι χάλια. Έτσι ακυρώνω κατά πολύ την αυτοαξία μου και περιορίζω την εισροή θετικών πραγμάτων.

«Η στραβά είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε»
Με άλλα λόγια άρχισε να κάνεις άλλα πράγματα ή να δοκιμάζεις νέες τεχνικές ή προσεγγίσεις ή τρόπους, διότι δεν είναι δυνατόν να περιμένεις άλλα αποτελέσματα πράττοντας με τον ίδιο τρόπο ή έχοντας την ίδια συμπεριφορά- αντίδραση κάθε φορά. Μήπως σε εμάς έγκειται το θέμα και απλά τα προβλήματα είναι ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο στη ζωή μας; Εγώ το βλέπω σαν ένα έργο με το ίδιο σενάριο που αλλάζει πρωταγωνιστές. Οι πρωταγωνιστές είναι οι άνθρωποι που μου προξενούν «προβλήματα», ενώ τα σενάριο είναι ο ίδιος τρόπος που αντιδρώ. Είμαι ο σκηνοθέτης της ζωής μου και επιλέγω να αλλάξω το έργο. Και εδώ ταιριάζει και το πολύ πετυχημένο για μένα «think outside the box».

Ανέλαβε την ευθύνη σου και προχώρα. Μάθε το μάθημα και πήγαινε παρακάτω.

Απόλυτη, χωρίς όρους Αγάπη και Εμπιστοσύνη στον εαυτό μας. Θα τη βρεις τη λύση, αρκεί να νιώσεις ότι μπορείς. Και θα τα καταφέρεις. Έτσι απλά.
(Σημείωση: το «νιώθω» έρχεται από το κέντρο της καρδιάς, όχι από το μυαλό).

Άφησε το να κάνει τον κύκλο του. Όσο πιέζει κανείς τον εαυτό του προς μια κατεύθυνση, τόσο πιο δύσκολο φαίνεται να είναι να πάει εκεί. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι γιατί στην ουσία ενισχύουμε με την ενέργειά μας το μη επιθυμητό αποτέλεσμα και τροφοδοτούμε την εμμονή, το «κόλλημα». Ας ωθήσουμε την ενέργεια μας επομένως προς άλλα θέματα που συμβαίνουν και δεν μας ταλαιπωρούν τόσο πολύ.

Και καμιά φορά πρέπει να δεχθώ το θέμα που με απασχολεί έτσι όπως είναι (προς το παρόν ή και… προς το μέλλον). Έχετε σκεφθεί ποτέ, ότι μάλλον δεν είναι η ώρα του να συμβεί ή να μεταβληθεί; Όλα τα πράγματα αφορούν στη συγχρονικότητα. Μόνο όταν είναι έτοιμη μια κατάσταση να συμβεί, έχει την αξία της και είναι μοναδική. Αν συμβεί ή λυθεί κάτι νωρίτερα είναι σαν ένα φρούτο που όταν το κόβεις είναι ακόμα άγουρο (η φύση έχει να μας δώσει αμέτρητα παραδείγματα  που μοιάζουν με καταστάσεις της ζωής μας, παρατήρηση χρειάζεται). Απλά στους γρήγορους ρυθμούς μας όλοι είμαστε ανυπόμονοι και θέλουμε τα πάντα να συμβούν χτες (για αυτό το λόγο όμως κάποιες φορές δεν έχει και καμιά αξία τελικά το αποτέλεσμα και δεν παίρνει κανείς την παραμικρή προσωπική ευχαρίστηση για την ευόδωση των στόχων του, παρά το μυαλό του είναι έτοιμο να του υποδείξει το νέο θέμα προς επίλυση). Ίσως να πρέπει να μάθω να δέχομαι κάτι που δεν μπορεί να αλλάξει, γιατί όλοι ξέρουμε ότι υπάρχουν καταστάσεις που δεν μεταβάλλονται. Δεν υποστηρίζω την παθητικότητα, αλλά την αρετή της υπομονής και της διάκρισης.

Προσωπικά θεωρώ πολύ σημαντικό να αδειάζω το μυαλό μου, όταν αυτό εμμένει να μου θυμίζει καθημερινά ότι πρέπει να βρω λύση ή να καταλάβω γιατί συμβαίνει κάτι, που δεν αλλάζει. Σε αυτή την περίπτωση προσπαθώ να κάνω κάτι από τα προαναφερθέντα ή και όλα, και η λύση έρχεται από μόνη της, διότι ο Νους ξεκουράζεται και αφήνει χώρο στην έμπνευση, στη διαίσθηση ή και στην δική του ικανότητα να βρει κάτι καινούργιο να μου πει. Ακόμα και το παντοδύναμο μυαλό μας στριμώχνεται και μοιάζει σαν να χτυπάει το κεφάλι του στους τέσσερις τοίχους ενός δωματίου ξανά και ξανά μέχρι να βρει τον τρόπο να βγει έξω από το δωμάτιο-κατάσταση. Ας το βοηθήσουμε να αναπνεύσει…

Σίγουρα θα υπάρχουν και άλλες ιδέες, οπότε με αυτό το θέμα έχουμε ανοιχτούς λογαριασμούς. Είμαι ανοιχτή να διαβάσω και τους δικούς σας τρόπους «σίγασης του Νου».
To be continued



Light, Love, Gratitude





No comments:

Post a Comment