Tuesday, April 12, 2011

Συγχώρεση


Βλέποντας κανείς τον τίτλο αυτού του άρθρου θα νομίζει ότι στο επίκεντρο είναι οι διαπροσωπικές σχέσεις των ανθρώπων.
Όχι
Αποφάσισα να μας κινήσω συναισθηματικά και να γράψω λίγα λόγια για τη συγχώρεση προς τον Εαυτό μας.

Οι άνθρωποι είμαστε χωρισμένοι σε δύο κατηγορίες: αυτοί που για όλα φταίει ο άλλος και αυτοί που για όλα φταίνε οι ίδιοι. Και στις δυο περιπτώσεις νομίζω ότι δεν έχουμε αγαπήσει αρκετά τον εαυτό μας. Διότι όταν πάντα φταίνε οι άλλοι και όλοι μας χρωστάνε και οι λοιπές συμπεριφορές αλαζονείας και εγωισμού, ο άνθρωπος δεν έχει σκύψει με αγάπη πάνω στα θέματα του και αυτό από φόβο για το τι θα βρει αν αρχίσει να σκάβει. Άρα δεν έχει ουσιαστικά ασχοληθεί με το ποιος είναι.
Η δεύτερη περίπτωση δεν χρειάζεται ανάλυση: το μοντέλο των ενοχών επισκιάζει τα πάντα. Ωραιότατος συνδυασμός από ενοχές, αυτοτιμωρία, έλλειψη πίστης- εμπιστοσύνης- αυτοαξίας, απάθεια, κατάθλιψη, θυμός.

Πάντα παρομοιάζω αυτή την κατάσταση με το εξής: είναι σαν να έχουμε δύο παιδιά, το ένα είναι το «καλό παιδί» και το άλλο το «μαύρο πρόβατο». Τι κάνουμε δηλαδή; Διώχνουμε το παιδί που δεν μας κάνει τα κέφια από το σπίτι και δεν το αναγνωρίζουμε ως παιδί μας (= κομμάτι δικό μας);
Ο εαυτός μας είναι ΕΜΕΙΣ. Δεν του κάνουμε καλό με το να μην τον αποδεχόμαστε και να μην του συγχωρούμε τις αδυναμίες, τις παραλείψεις, τις κακές του συνήθειες, τις ασχήμιες και τις εμμονές του. Δεν θα γίνει κάτι καλύτερο, με άλλα λόγια, με το να προβάλουμε περισσότερη αντίσταση σε αυτό που είμαστε, διότι έτσι ενισχύουμε την ενέργειά μας σε ότι δεν μας αρέσει (αφού εκεί στρέφουμε το ενδιαφέρον μας), και κάνουμε την κατάσταση χειρότερη, αφού την εμπλουτίζουμε  με στοιχεία επίκρισης, αυτοτιμωρίας, απογοήτευσης, απαισιοδοξίας, ενοχής, απαξίωσης και άλλα.
Το να μπορεί κανείς να συγχωρεί τον εαυτό του για όλα αυτά που κάνει ή δεν κάνει, που έκανε, που σκέφτεται, που μπορεί ή που δεν θέλει να κάνει (ενώ πρέπει), για τις επιθυμίες του, για τα όνειρά του, για τις ανάγκες και τα πάθη του, για τις ατέλειες του χαρακτήρα και τις επιλογές της ζωής του μέχρι τώρα, για το ότι δεν μπορεί να σταματήσει ή να ξεκινήσει μια κατάσταση και άλλα πολλά,  είναι ίσως από τα πιο σημαντικά στοιχεία αυτοθεραπείας που υπάρχουν. Είναι τόσο απελευθερωτικό που σχεδόν η κάθε ανάσα που παίρνει κανείς μετά την συγχώρεση έχει άλλα αίσθηση από πριν.

Οπωσδήποτε έχουμε την πρόθεση στη διάρκεια της ζωής μας να αφήσουμε πίσω μας κάποια κομμάτια μας που δεν μας εξυπηρετούν πλέον. Σίγουρα είμαστε στην εξέλιξη και δεν είμαστε το ίδιο άτομο που ήμασταν χτες- για να μην πω πριν από κάποια χρόνια.
Ξέρετε όμως κάτι; Είναι πολύ ανακουφιστικό να έχεις κάνει ειρήνη με τον εαυτό σου και ότι έχεις αφήσει πίσω σου να το έχεις συγχωρήσει και ευχαριστήσει που σε συνόδευε στο ταξίδι σου. Πρέπει να σκεφθεί συνειδητά κανείς ότι:
«Εγώ διάλεξα να μου συμβεί αυτό που συμβαίνει για να μάθω τον εαυτό μου καλύτερα και για να πάρω το μάθημα. Αναλαμβάνω την ευθύνη των επιλογών μου κάθε στιγμή. Με αγαπάω και με συγχωρώ».

Πολύ απλά, για να κάνω τα λάθη που κάνω και να έχω τις αδυναμίες μου (για παράδειγμα) σημαίνει ότι ακόμα έχω κάποιες ανάγκες που οφείλω να κοιτάξω κατάματα. Λύνοντας αυτά πρώτα, θα φτάσω πιο γρήγορα και πιο εύκολα στους στόχους μου, σε αυτό που θέλω να γίνω, εκεί που θέλω να φτάσω. Άλλωστε δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Όλα είναι εμπειρίες.
Καταλαβαίνω ότι κάποια λάθη είναι λάθη που στιγματίζουν την ζωή μας, αλλά κάποιες φορές ίσως να μην είναι αργά να τα διορθώσουμε, να συγχωρήσουμε τον εαυτό μας που είναι απλά «άνθρωπος» με ατέλειες (γιατί αυτό είναι το μεγαλείο της ανθρώπινης φύσης, ότι στην ατέλεια υπάρχει η τελειότητα) και που είμαστε στην εξέλιξη. Κανείς από όσο γνωρίζω δεν γεννήθηκε «φωτισμένος».

Όλοι έχουμε δικαίωμα στο λάθος. Και θα το έχουμε μέχρι να πεθάνουμε. Ας ευχηθούμε  να έχουμε κοντά μας ανθρώπους που μπορούν να μας βοηθήσουν να πάμε παρακάτω και μπορούν να μας συγχωρούν και να μας αγαπάνε (αλλά αντίστοιχα και εμείς).

Κλείνοντας θα ήθελα απλά να μας υπενθυμίσω ότι αυτός που έχει την ικανότητα να αγαπά τον εαυτό του, μπορεί να αγαπήσει και τους γύρω του και αυτός που μπορεί να συγχωρεί τον εαυτό του, μπορεί να συγχωρήσει και όσους τον πλήγωσαν.
Όλοι είμαστε η εκδήλωση του Ένα, Εγώ είμαι Εσύ και Εσύ είσαι Εγώ.

Light  Love Gratitude

Sunday, April 3, 2011

LAKME - Léo DELIBES

Ο θαυμαστός κόσμος του Σώματός μας





Το σώμα μας είναι ο Ναός της Ψυχής μας, χωρίς ένα υγιές σώμα δεν μπορούμε να        κάνουμε όσα θέλουμε, όταν το σώμα μας πονάει δεν μπορούμε να σκεφτούμε καθαρά και δεν κάνουμε όνειρα και πλάνα για το Αύριο όταν το σώμα μας ασθενεί.
Όλα αυτά είναι γνωστά σε όλους. Έχετε παρατηρήσει όμως πόσο κακό κάνουμε καθημερινά στο σώμα μας; Πόσα λίγα πράγματα γνωρίζουμε για την λειτουργία του; Γνωρίζετε ότι ο μεγαλύτερος ίσως εχθρός του σώματός μας είναι το Μυαλό, το λάθος σύστημα πεποιθήσεων που κουβαλάει ο καθένας μας και η άγνοια μας για τις θαυματουργές ικανότητες αυτοθεραπείας του σώματος μας; Μάλλον θα ανασκευάσω, ο μεγαλύτερος εχθρός είναι το ότι γεννηθήκαμε στο Δυτικό πολιτισμό, που αν δεν είσαι αγχωμένος, τότε είσαι τεμπέλης, αν δεν δουλεύεις όλη μέρα σαν το σκυλί, τότε δεν είσαι άξιος να κάνεις καριέρα ή δεν είσαι παραγωγικός αρκετά, δεν έχεις κανένα δικαίωμα να αρρωστήσεις (που τότε το σώμα αποβάλει μικρόβια και μπλοκαρίσματα), και επειδή τόσοι άνθρωποι εξαρτώνται από εμάς, πρέπει να πάρεις φάρμακα, διότι δεν έχεις χρόνο για αρρώστιες. Άλλωστε, ποιος ασχολείται πλέον με την αιτία που προκαλεί μια ασθένεια; Όλους μας νοιάζει να πάρουμε ένα χάπι και να ξεμπερδεύουμε. Σωστά;

Μέσα στην ημέρα το σώμα μας καταπονείται με όλες μας τις δραστηριότητες. Διάφορες αιτίες που επιτείνουν το γήρας, προξενούν ασθένειες, δυσκολεύουν τις φυσικές μας κινήσεις και οδηγούν σε μικρές ή μεγαλύτερες δυσκαμψίες με το πέρασμα των χρόνων είναι:

Το Μυαλό μας
Η ανθυγιεινή διατροφή
Η έλλειψη άθλησης (ενεργητικής ή παθητικής, όπως το thai massage)
Οι κακές μας συνήθειες
Οι υπερβολικές ώρες καθιστικής ζωής
Οι καταχρήσεις
Οι «στενοχώριες» και οι έγνοιες

Σημάδια
Η οποιαδήποτε ασθένεια που εκδηλώνεται στο φυσικό μας σώμα είναι αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές ψυχολογικής πίεσης και συναισθηματικών μπλοκαρισμάτων (χρόνιων ή μη). Πρόσφατες ανακοινώσεις (πχ. John Hopkins Hospital) επαναπροσεγγίζουν αυτή τη σκέψη μόνο και μόνο για να επιβεβαιώσουν αυτό που χιλιάδες χρόνια πριν γνώριζαν στην Κίνα, στην Ινδία ή στην Αρχαία Ελλάδα. Πολλοί γιατροί επίσης ανά τον κόσμο ασπάζονται τη θεωρία περί ολιστικής προσέγγισης θεραπείας του ανθρώπινου σώματος (πχ. Berrebda Fox).

Το σώμα μας προσπαθεί να μας αποσπάσει την προσοχή εκδηλώνοντας μια φυσική ασθένεια. Προσπαθεί με άλλα λόγια να μας πει «ότι κάτι δεν πάει καλά και θέλω να αλλάξουμε αυτό ή εκείνο». Σε αυτό το σημείο όλοι εμείς οι καταπληκτικοί τεχνοκράτες σηκώνουμε τα χέρια ψηλά και είναι τόσο ειρωνικό που δεν καταλαβαίνουμε το ίδιο μας το σώμα!
 Η λήψη φαρμάκων (στις περιπτώσεις που μπορούν να αποφευχθούν και μόνο) λειτουργεί ως επίδεσμος και δεν θεραπεύει την αιτία, με αποτέλεσμα την επανάληψη του ίδιου ή ενός άλλου προβλήματος. Φανταστείτε το σώμα μας σαν ατμομηχανή που από κάπου θα πρέπει να βγει ο ατμός. Ο ατμός είναι το πρόβλημα, η δίοδος είναι η εξωτερίκευση της ασθένειας. Όταν κανείς κλείσει την δίοδο (με φάρμακα), το σώμα θα ψάξει να εκτονώσει το πρόβλημα αλλιώς. Το σώμα μας λειτουργεί μαγικά!

Σε αυτό το άρθρο δεν υπονοείται καν να απορρίψουμε την δυτική ιατρική. Σε καμία περίπτωση! Όλα χρειάζονται, όλα με μέτρο. Δεν είναι δυνατόν να απορρίψουμε την κλασσική ιατρική που εξελίσσεται με τόσο θαυμαστό τρόπο και βοηθά εκατομμύρια ανθρώπους καθημερινά. Θα πρέπει να βαδίσει η ανατολική με τη δυτική ιατρική χεράκι χεράκι και η μέρα αυτή είναι πολύ κοντά!

Η δύναμη του Μυαλού μας
Η θετική σκέψη και ένα υγιές σύστημα πεποιθήσεων είναι από μόνα τους ικανά να μειώσουν τις δυσλειτουργίες στον ανθρώπινο οργανισμό. Η δύναμη του Μυαλού είναι ακόμα άγνωστη σε μας, διότι ο άνθρωπος δεν πιστεύει σε κάτι που δεν αποδεικνύεται με αριθμούς, δεν το πιάνει με τα χέρια του και δεν το βλέπει μπροστά του. Όμως υπάρχουν άπειρα πράγματα γύρω μας που απλά δεν είναι προς μέτρηση, όμως υφίστανται!! Ένα από αυτά είναι η δύναμη του Μυαλού μας. Όσο πιο θετικά διάγουμε την μέρα μας και γενικότερα τη ζωή μας, τόσο πιο ευτυχισμένοι είμαστε και τόσο περισσότερο το σώμα μας το ανταποδίδει. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που οι γιατροί λένε στους ασθενείς με λίγο χρονικό ορίζοντα ζωής, ότι με σωστή διατροφή, σωστές συνθήκες διαβίωσης και θετική σκέψη μπορούν να παρατείνουν τη ζωή τους, ενώ αντίθετα η κακή ψυχολογία μεταξύ άλλων παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιδείνωση της ασθένειας. Όταν στο σώμα μου πω ότι μπορεί να τα καταφέρει και να αντέξει σε μια δοκιμασία (για παράδειγμα, μια απίστευτα κοπιαστική μέρα) τότε αυτό θα με «υπακούσει», ενώ αντίθετα το σώμα μου δεν θα με «βαστάει» όταν γκρινιάζω. Μην σας κάνει εντύπωση επίσης, πως μετά από σοβαρή ψυχολογική καταπόνηση άμεσα ή μετά από κάποιο χρονικό διάστημα το σώμα μας καταρρέει και εμφανίζει κάποια ασθένεια ή δυσαρμονία (σπυράκια, απώλεια μαλλιών ή όρασης, δυσκοιλιότητα και άλλα). Αυτό γίνεται, διότι όταν ψυχολογικά χαλαρώσουμε, τότε το σώμα μας λαμβάνει το μήνυμα ότι μπορεί να σταματήσει να ξεπερνά τα όρια του και μπορεί και αυτό να «χαλαρώσει». Η συνέπεια αυτού του «χαλαρώματος» είναι η εμφάνιση της ασθένειας, η οποία έχει προκληθεί (αλλά όχι εμφανιστεί) από το ψυχολογικό στρες που περάσαμε.

Ας μην αγχωνόμαστε τόσο πολύ για όλα, ας γελάμε περισσότερο, ας αφήσουμε κάποια πράγματα έξω από τον έλεγχό μας, ας ζούμε ολοκληρωτικά τη στιγμή και ας μην ανησυχούμε τόσο μα τόσο πολύ για το αύριο. Μη ξεχνάτε, το αύριο δεν έχει έρθει ακόμα, μόνο το σήμερα είναι υπαρκτό. Ας κάνουμε πράγματα που μας δίνουν ευτυχία και ευχαρίστηση και ας αφήσουμε με εμπιστοσύνη στην άκρη όλα όσα δεν είναι στο χέρι μας να λυθούν. Ας μη στενοχωριόμαστε για κάτι που δεν αλλάζει ή για κάτι που αλλάζει.

Η δύναμη της αυτοθεραπείας
Γιατί άραγε μπορεί το σώμα μας να επουλώσει ένα ελαφρύ κάψιμο ή να κλείσει μια πληγή, αλλά δεν είναι ικανό να επουλώσει πιο σοβαρές ασθένειες; Υπάρχει μετρητής στην ικανότητά του; Στην εναλλακτική ιατρική και γενικότερα ο ανατολικός τρόπος ζωής έχει να διδάξει τόσες πολλές μεθόδους με ανάσες (asanas), με μασάζ, με κινήσεις καθημερινές, με διαλογισμό, με εναλλακτικές θεραπευτικές τεχνικές (πχ. Reiki), με αποτοξίνωση και άλλα, τα οποία ξεμπλοκάρουν τα κανάλια ροής ενέργειας του σώματος, ενισχύουν την πίστη στον Εαυτό μας, ηρεμούν το πνεύμα και το μυαλό και μας επαναφέρουν στο κέντρο μας, εκεί όπου όλα είναι αρμονικά. Η φυσιολογική κατάσταση του ανθρώπου είναι η Αρμονία και όχι η Δυσ- αρμονία.  Και ναι, το σώμα μας με κατάλληλη εκπαίδευση, πειθαρχία, υπομονή και επιμονή, εμπιστοσύνη, Αγάπη και Αποδοχή μπορεί σε πάρα πολλές περιπτώσεις να αυτοθεραπευθεί.

Το σώμα μας είναι το όχημα μας για να παραμένουμε στη Ζωή, για να κάνουμε όνειρα για το αύριο και να μπορούμε να τα πραγματοποιούμε. Ας του φερθούμε καλύτερα! Η επιλογή είναι δική μας. Το αξίζουμε.

Χρωματίζοντας με θετικά χρώματα την ενέργεια στις σχέσεις και στους στόχους μας



Τι είδους σχέσεις θέλω να έχω στη ζωή μου εξαρτάται από την ποιότητα της ενέργειας με την οποία τις τροφοδοτώ.
Είναι αλήθεια ότι όπου στρέφω την ενέργεια μου, εκεί θα πάω. Είχα διαβάσει κάπου, ότι όπου θες να πας, εκεί θα πρέπει να κοιτάξεις, αλλιώς απλά θα πηγαίνεις…εδώ θα προσθέσω ότι είναι εξαιρετικής σημασίας και ο τρόπος που θα πας.

Πιστεύετε ότι τα γεγονότα στη ζωή μας είναι τυχαία; Και αν ναι, μέχρι ποιο βαθμό; Η δική μας ευθύνη που αρχίζει;
Η προσωπική ελεύθερη βούληση ή ότι είμαστε απλά «άτυχοι/τυχεροί» παίζει το σημαντικότερο ρόλο;

Στη διάρκεια της ζωής μας υπήρχαν φορές που θέλαμε μια δουλειά, αλλά δεν την πήραμε, κάποιοι άνθρωποι μας φέρθηκαν άδικα, δεν δικαιώθηκαν οι κόποι μας ή ελκύσαμε τους λάθους ανθρώπους.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ, τι θα κάνατε διαφορετικό αν σας δινόταν η ευκαιρία να προσπαθήσετε άλλη μια φορά; Εγώ το έχω κάνει. Στην πραγματικότητα όμως, δεν θα άλλαζα τίποτα, διότι όλα είναι πολύτιμα μαθήματα και οδηγοί στη ζωή και όλα χρειάζονται, για να μάθουμε. Αν όμως θα άλλαζα κάτι, θα άλλαζα τη δική μου στάση. Θα την έκανα πιο αληθινή, πιο υγιή, γεμάτη αυτοπεποίθηση, θα της έδινα με άλλα λόγια, τα χρώματα της θετικότητας, Έτσι οδηγούμαστε στο σημερινό άρθρο.

Ας δούμε ένα παράδειγμα, για να καταλάβει κανείς, πως λειτουργεί το να αντιμετωπίζει κανείς τη ζωή με στάση θετική και χαμόγελο:
Προσπαθώ να πάρω μια καινούργια δουλειά, είμαι όμως αγχωμένος γιατί δεν πιστεύω απόλυτα ότι θα τα καταφέρω. Γεμίζοντας την ενέργεια μου από αυτήν την ποιότητα (του φόβου), ο άλλος διαισθητικά (δεν έχει απαραίτητα την επίγνωση από πού προέρχεται η γνώμη του), θα με χειριστεί με την ίδια ενέργεια που λαμβάνει από εμένα. Δηλαδή, θα ανταποδώσει το συναίσθημα του φόβου, επειδή δεν του εμπνέω σιγουριά.
Ο Συμπαντικός Νόμος της Έλξης μας βοηθά να το καταλάβουμε καλύτερα υπενθυμίζοντας μας πως ελκύουμε την αντίστοιχη ενέργεια με τη δική μας, με άλλα λόγια, ότι δίνεις παίρνεις. Ένα συνηθισμένο παράδειγμα, που όλοι έχουμε βιώσει, αποτελεί ο Νόμος της Έλξης, του Μέρφυ. Όταν θέλουμε να πάμε γρήγορα κάπου και έχουμε καθυστερήσει, τότε είναι που συμβαίνουν όλα τα ανάποδα στο δρόμο μας και καθυστερούμε περισσότερο.
Δεν σας φαίνεται παράξενο, ότι κάποιοι άνθρωποι που είναι πολύ συνεσταλμένοι από τη φύση τους και γενικά δεν διεκδικούν, ελκύουν ανά διαστήματα στη ζωή τους, ανθρώπους που τους φοβίζουν; Σε αυτού του είδους τις σχέσεις αναφέρεται εκτεταμένα το βιβλίο «Η ΟΥΡΑΝΙΑ ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ, ΜΙΑ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ» του James Redfield.


Είναι σημαντικό να μην επηρεαζόμαστε από τις εξωτερικές και εσωτερικές φωνές που μας γεμίζουν με φόβους, ανασφάλειες, ερωτηματικά, απαξίωση, αυτολύπηση και θέλουν να μας κρατούν ενεργειακά «κάτω». Είναι πολύ ασφαλές και βολικό να μη δραστηριοποιούμαστε. Ο εαυτός μας δεν θέλει να πληγωθούμε και κάνει ότι μπορεί «καλύτερο» για να μας κρατήσει ασφαλείς. Άρα θα μας αποτρέψει από το να βρούμε καινούργια δουλειά, για να μην πάρουμε το ρίσκο ειδικά «σε τέτοιες εποχές που ζούμε», θα προσελκύσει τα λάθος άτομα μπροστά μας, για να επιβεβαιώσουμε άλλη μια φορά «τι καλά που είμαι μόνος/ μόνη μου, δεν έχω ανάγκη κανένα» (άρα: γεμίζω κι άλλες φοβίες την καρδιά μου, μπλοκάρω) και άλλα πολλά.
Επίσης, και οι δικοί μας άνθρωποι στην προσπάθεια τους να μας προστατεύσουν, μας γεμίζουν ερωτηματικά. Ναι, δεν θέλουν να μας δουν να πληγωνόμαστε, αλλά κανείς μα κανείς δεν μπορεί να ξέρει στην καρδιά μας βαθιά τι θέλουμε, τι έχουμε ανάγκη, τι ονειρευόμαστε όταν πέφτουμε στο κρεβάτι μας, αλλά και το μάθημα που πρέπει να πάρουμε στο κάτω κάτω της γραφής για να εξελιχθούμε στη ζωή μας. Τα μαθήματα είναι καλά. Εμείς όμως είμαστε φυγόπονοι και δεν αντιλαμβανόμαστε τη σπουδαιότητα τους.

Έτσι όλοι μένουμε βαλτωμένοι σε συνήθειες και σχέσεις που μόνο μας αδειάζουν, δεν μας κάνουν χαρούμενους στην ουσία τους παρά μόνο επιφανειακά και δεν προσφέρουν πνευματική θρέψη. Μένουμε παθητικοί παρατηρητές και τα μοτίβα επαναλαμβάνονται στη ζωή μας.

Κανείς δεν μας αναγκάζει να κόψουμε τις σχέσεις με τους ανθρώπους της ζωής μας, κανείς δεν προτείνει να παραιτηθούμε όλοι από τις δουλειές μας και να ταξιδέψουμε στο άγνωστο. Εκτός από τα σημεία εκείνα στη ζωή μας, όπου θέλουν «καθάρισμα», και εδώ μπορεί να έχουμε απώλειες, στους υπόλοιπους τομείς μπορεί να είναι απαραίτητη μόνο η ανανέωση. Έτσι, αν εστιάσουμε την προσοχή μας σε θετικά πράγματα και στα θετικά σημεία των ανθρώπων μας, και η πρόθεση μας γεμίσει ζωντάνια και θετικότητα, θα μπορέσουμε να ανανεώσουμε τις σχέσεις μας με τους άλλους ή να αποκτήσουμε ότι μας κάνει ευτυχισμένους. Και εδώ επιστρέφουμε στο πάντα επίκαιρο και ζωντανό ότι οι αλλαγές ξεκινάνε σε όλα τα επίπεδα από εμάς πρώτα. Δεν πρέπει να περιμένουμε από τον άλλον να αλλάξει, για να δούμε τη διαφορά. Εμείς, αλλάζοντας τον μικρόκοσμό μας, θα αρχίσουμε να βιώνουμε αλλαγές γύρω μας. Όταν αλλάζει η ενέργεια έστω και του ενός, αυτομάτως αλλάζει η διαδραστικότητα μεταξύ και των δύο, δεν γίνεται αλλιώς.

Ένα άλλο παράδειγμα εδώ για τις ανθρώπινες σχέσεις μεταξύ συντρόφων:
Όταν φοβόμαστε ότι κανείς δεν αξίζει ή ο τάδε/ η τάδε θα με πληγώσει, τότε θα ελκύσουμε έναν ανάλογο άνθρωπο που θα μας προσφέρει απλόχερα ότι ζητήσαμε. Ναι, καταλαβαίνω ότι δεν το ζητήσαμε, το φοβόμαστε, δυστυχώς το ίδιο είναι. Αφού στρέφουμε την ενέργεια μας προς τα εκεί και χρωματίζουμε την ποιότητα της σχέσης μας με αυτά τα χρώματα, είναι σαν να το ζητάμε. Θα πρέπει να αγαπήσουμε τον Εαυτό μας και να νιώσουμε ότι αξίζουμε το καλύτερο. Να έχουμε Εμπιστοσύνη. Να είμαστε και να παραμένουμε Θετικοί παρά τα όσα μπορεί να μας συμβαίνουν, είναι μόνο μαθήματα, είναι μόνο προκλήσεις.
Ο Ανώτερος Εαυτός μας κάνει ότι καλύτερο μπορεί φέρνοντας τις προκλήσεις στο δρόμο μας για να μάθουμε το μάθημα και να εξελιχθούμε. Με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο. Το ταξίδι είναι μοναδικό και ιδιαίτερο για τον κάθε άνθρωπο.

Θα πρέπει να γίνει τρόπος ζωής καθημερινά το πως θα κρατάμε την πρόθεση μας καθαρή, φωτεινή και θετική, πως θα βάφουμε με υγιή και θετικά χρώματα τις σχέσεις μας με όλους τους άλλους ανθρώπους και πως θα προβάλλουμε ένα αρμονικό αύριο στη Ζωή μας.

Το που και με τι τρόπο θα διοχετεύσουμε την ενέργεια μας κάνει όλη τη διαφορά του κόσμου.


Μια επεξήγηση εδώ: το «πνευματικό» κομμάτι δεν αφορά απαραίτητα στο να μπούμε σε μοναστήρια, να απαρνηθούμε τα εγκόσμια και άλλες συναφείς πράξεις. Μια χαρά πνευματικότητα προσφέρει ένας περίπατος στη φύση, ένα αξιόλογο βιβλίο, το μοίρασμα με φίλους, οι ενεργειακές θεραπείες. Έτσι θρεφόμαστε ενεργειακά και πνευματικά.



Light, Love, Gratitude


Αγάπη χωρίς όρους και Προσκόλληση





Στις μέρες μας όλο και πιο συχνά γίνεται λόγος περί «Αγάπης» και περί «προσκόλλησης». Είναι ένα θέμα που οι θεραπευτές ειδικότερα καλούνται αργά ή γρήγορα να δουλέψουν.

Είναι σημαντικό να μιλήσουμε για έναν «ισχυρό πυρήνα» που είναι απαραίτητος, ώστε να μπορεί κανείς να παρατηρεί τον εαυτό του και  να τον βελτιώνει. Ο πυρήνας αυτός είναι ο πυρήνας της ύπαρξης μας, μας βοηθά να έχουμε όση ενέργεια χρειαζόμαστε από μόνοι μας και να είμαστε ευτυχισμένοι και στο κέντρο μας όσο πιο συχνά γίνεται.

Όλα ξεκινάνε και τελειώνουν σε εμάς. Το τι κάνουν οι άλλοι οι άνθρωποι είναι δευτερεύον. Δράση- αντίδραση είναι τις περισσότερες φορές η επικεφαλίδα μιας σχέσης και έτσι δεν θα σταθώ εκεί. Με ενδιαφέρει το μέσα μου. Με ενδιαφέρει να εξερευνήσω γιατί ο εαυτός μου «κολλάει» σε ανθρώπους ή σε καταστάσεις (προσκόλληση). Με ενδιαφέρει να παρατηρήσω, γιατί όταν δεν έχουν τα πράγματα την επιθυμητή έκβαση, εγώ μπαίνω στην απόρριψη, στην αυτολύπηση και στην ματαίωση κατευθείαν. Αυτά είναι τα μυστικά κλειδιά που έχει το Εγώ μας για βρουν χώρο οι εμμονές να αναπτυχθούν.

Η προσκόλληση πηγάζει από τις ανάγκες του ανθρώπου και τρέφεται από τις αδυναμίες της προσωπικότητας του. Μας αρέσει δηλαδή κατά βάθος να εξαρτώμαστε από κάποιον ή κάτι; Η απάντηση είναι πως ναι, διότι από εκεί αντλούμε την ενέργεια που μας λείπει ή εκεί βρίσκουμε τη δικαιολογία που χρειαζόμαστε για να μην προχωράμε στην εξέλιξη μας.

Σχεδόν όλοι είμαστε βουτηγμένοι σε προσκολλήσεις. Παντός είδους. Προσκόλληση στο/ στη σύντροφο, στην οικογένειά και τα παιδιά μας, στη δουλειά, στα υλικά αγαθά, σε ουσίες, σε ιδέες, στους δασκάλους μας και πολλά άλλα. Στον βουδισμό αναφέρεται ξεκάθαρα ότι η πηγή των προβλημάτων του ανθρώπου είναι η προσκόλληση σε υλικά αγαθά και στα πάθη του. Σε αυτό το άρθρο εστιαζόμαστε στο δεύτερο. Προσκόλληση σημαίνει να είσαι εστιασμένος στην ενέργεια του αποτελέσματος και της δράσης- αντίδρασης. Προσκόλληση είναι να θες έναν άνθρωπο, αλλά μόνο με τους δικούς σου όρους, να τον αγαπάς και να θες να ταιριάξει στα κουτάκια σου, θες μόνο ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα από αυτόν και δεν μπορείς να δεις καθόλου τον εαυτό σου να λειτουργεί με αυτό τον άνθρωπο πέρα από αυτό το πλαίσιο που έχεις οριοθετήσει. Και όσο αυτό δεν γίνεται, παθαίνεις εμμονή, που οδηγεί με τη σειρά της στην αυτοματαίωση και στη trendy ασθένεια των καιρών, την «κατάθλιψη».

Η Αγάπη χωρίς όρους είναι ένα πανηγύρι χαράς.
Θα προσπαθήσω να συγκεκριμενοποιήσω την ενέργεια αυτή σε άχαρες λέξεις και ελπίζω να καταλαβαίνει κανείς ότι αυτό είναι ένα μάθημα που θα το ζω και θα προσπαθώ να το κατανοώ για όσο ζω. Άρα ακόμα και σήμερα που γράφω για αυτό, κάνω απλά μια απόπειρα προσέγγισης και τίποτα περισσότερο.
Η Αγάπη λοιπόν είναι ανιδιοτελής. Σημαίνει να αγαπάς, να εκτιμάς και να σέβεσαι τον άλλον για το σύνολο της προσωπικότητας του, να θες να είναι καλά, να χαίρεσαι που είναι καλά, έστω (και εδώ είναι το μεγάλο κόλπο) και αν αυτός ο άνθρωπος δεν είναι μαζί σου, δεν σου δίνει αυτά που θες ή δεν συμπεριφέρεται όπως θα ήθελες (εδώ είναι μια μεγάλη κουβέντα αν ξέρουμε και εμείς πραγματικά τι θέλουμε, αν είμαστε σωστοί στη συμπεριφορά μας κτλ- μεγάλη κουβέντα).
Δεν πρόκειται για την αγάπη γονιού προς παιδιού. Θα μου επιτρέψετε να πω, ότι ναι μεν οι γονείς μας λατρεύουν όσο δεν πάει, αλλά σε πολλές περιπτώσεις είναι οι πρώτοι που ασυνείδητα μας βουτάνε στην ενοχή, μας χειραγωγούν και ίσως δεν μας δέχονται στην ουσία μας για αυτό που είμαστε. Είμαστε σε πολλές περιπτώσεις η υπενθύμιση, ο καθρέφτης των σκοτεινών τους θεμάτων (και αυτό το λέω με αγάπη γιατί έχουμε συμφωνήσει ασυνείδητα και ενεργειακά να είναι έτσι η σχέση μας για να εξελιχθούμε και εμείς ως παιδιά τους και εκείνοι ως γονείς και εν συνεχεία ως άνθρωποι μέσα από αυτή τη σχέση). Βασικά οφείλουμε να τους είμαστε ευγνώμονες.

Η Αγάπη χωρίς όρους είναι βαθιά, είναι διαρκής, είναι φωτεινή, δεν περιστρέφεται γύρω από τον εγωιστικό μας μικρόκοσμο και δεν έχει απαιτήσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι δέχομαι τον άλλον και την οποιαδήποτε του συμπεριφορά προς εμένα. Άλλο σε αγαπώ και θα σε αγαπώ και άλλο οριοθετούμαι. Η οριοθέτηση είναι θετική και για τις δύο πλευρές, διότι όλοι έτσι αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας. Στην ενέργεια της Αγάπης, μπορώ να συνεχίζω τη ζωή μου, κι ας μην υπάρχει το έτερο μέρος σε αυτή. Είμαι καλά, χαίρομαι για σένα, αλλά σέβομαι πολύ το ποιος είσαι (τι παρελθόν κουβαλάς, συμπόνια και κατανόηση) και σέβομαι και το ποιος είμαι εγώ (και κατά συνέπεια, συμπόνια και κατανόηση προς τον εαυτό μου). Η ικανότητα να αγαπάμε. Μπορεί ο άνθρωπος που επιλέγω να αγαπώ να μην υπάρχει πλέον στη ζωή μου και να είμαι λυπημένη. Όμως μήπως να σκεφθώ ότι αν δεν είχε υπάρξει καθόλου, τότε ο σπόρος που έχω μέσα μου θα είχε μείνει ακαλλιέργητος; Γιατί όλοι οι άνθρωποι καλλιεργούμε τους σπόρους των συναισθημάτων των άλλων ανθρώπων και αυτοί τους δικούς μας και έτσι μαθαίνουμε πώς να αγαπάμε. Σαν τα λουλούδια και τα έντομα. Σαν παιδιά ξέραμε πώς να αγαπάμε, μεγαλώνοντας όμως αυτό χάνεται και νομίζω ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση μας, να θυμηθούμε να αγαπάμε στην ουσία μας και να αφήνουμε να μας αγαπάν.
Το να μάθεις να αγαπάς ουσιαστικά και αληθινά θέλει εκπαίδευση.

Φαντάζομαι ότι η σκέφτεστε ότι αυτό δεν υπάρχει… υπάρχει και είναι από τις μεγαλύτερες απελευθερώσεις του ανθρώπου. Δυστυχώς όμως είμαστε εγωιστές και φοβισμένοι. Όταν με προσέγγισε αυτή η ενέργεια και ήταν η ώρα να μπω στη διαδικασία αυτού του μαθήματος (και είμαι ακόμα εκεί) όλα αυτά μου φαίνονταν κινέζικα. Χάριν στις δασκάλες μου και χάριν στην Ενέργεια (Ζωή) που φροντίζει να μου δίνει συνέχεια προκλήσεις τέτοιες, έχω αρχίσει να μεταφράζω λίγο αυτά τα «κινέζικα». Στους ανθρώπους αυτούς που πάτησαν νωρίτερα αυτά τα ιερά και δύσκολα μονοπάτια αυτογνωσίας και αυτοθεραπείας ένα μεγάλο μεγάλο «ευχαριστώ». Ένα «ευχαριστώ» επίσης σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που με τη συμπεριφορά τους (που κατά διαστήματα θεωρούσα όχι αποδεκτή) με «προσκάλεσαν» ξανά και ξανά να δω αυτό το μάθημα, της Αγάπης χωρίς όρους, της οριοθέτησης, του ισχυρού πυρήνα. Είμαι ευγνώμων.

Κλείνοντας θα ήθελα να προσθέσω ένα πολύ αισιόδοξο μήνυμα. Ας είμαστε παρατηρητές του εαυτού μας χωρίς ενοχές και επίκριση και ας κάνουμε μια προσπάθεια να συμπορευτούμε με τον άλλον άνθρωπο μέσα από τους φόβους και την μοναξιά της ψυχής μας προς την Αγάπη χωρίς όρους. Μαζί, αυτό είναι ακόμα πιο ουσιώδες. Κανείς δεν είναι ανώτερος από κανέναν. Ο ένας βοηθά τον άλλον, ακόμα και αν αυτό σε πρώτο επίπεδο δεν είναι εύκολα αντιληπτό.




Ουσιώδεις κουβέντες (από την ομιλία του Thich Nhat Hanh- Being Love)
·        Η ικανότητα να αγαπάμε τους άλλους ορίζεται και εξαρτάται από την ικανότητα να αγαπάμε τον εαυτό μας.
·        Δεν είναι δυνατόν να λέμε ότι αγαπάμε τον άλλον, όταν δεν τον αφήνουμε να είναι ο εαυτός του. Αυτό είναι σκλαβιά. Αυτό ισχύει και για μας τους ίδιους.



Light, Love, Gratitude

Thai massage Θεραπευτικό ταϋλανδέζικο μασάζ



Το ταυλανδέζικο μασάζ είναι ένα μείγμα κινέζικης και ινδικής ιατρικής (αγιουβέρδα) και δεν δουλεύει μόνο το σώμα, αλλά αποτελεί ολιστική θεραπεία. Με σημεία πίεσης, διατάσεις και μυοχαλαρωτικές- ρεφλεξολογικές τεχνικές μεταξύ άλλων, επαναφέρει το σώμα μας σε αρμονία και αυτό είναι που κάνει αυτού του είδους το μασάζ τόσο αποτελεσματικό και μοναδικό στο είδος του. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που το μασάζ αυτό εξασκείται για περισσότερα από 1500 χρόνια. Πρόκειται για βαθιά θεραπεία σε όλο το σώμα, όπου ο θεραπευόμενος φοράει ελαφρά, άνετα και καθαρά ρούχα.
Στο καθαρά ονομαζόμενο ταυλανδέζικο μασάζ δεν χρησιμοποιούνται λάδια. Αυτό όμως δεν αποκλείεται κάποιες φορές, διότι κάποια λάδια βοηθούν ένα κρυολόγημα ή την αποβολή τοξινών. Σε αυτή την περίπτωση πρόκειται για παραλλαγή του ταυλανδέζικου μασάζ. Επίσης, δεν έχει καμία σχέση με ερωτική συνεύρεση ή περίπτυξη.
Η καθαριότητα σώματος και ρούχων είναι απαραίτητη προϋπόθεση και για τον μασέρ και τον θεραπευόμενο, αφού η επαφή μεταξύ των δύο είναι άμεση.

Τι έχει να μου δώσει το μασάζ αυτού του τύπου;
·         Χαλάρωση, μείωση άγχους, διαύγεια πνεύματος, «καθάρισμα» και άδειασμα του μυαλού μας
·         Κινητικότητα σε όλους τους μύες του σώματος μας
·         Ειδικότερη αποφόρτιση και εξασθένιση του πόνου στα σημεία που καταπονούνται περισσότερο λόγω της καθιστικής μας ζωής, όπως η μέση,  η πλάτη, ο αυχένας, το ισχίο, η ωμοπλάτη, τα χέρια
·         Διέγερση του νευρικού συστήματος
·         Αποβολή τοξινών από το σώμα, που ευθύνονται για την παχυσαρκία, την κακή διάθεση, τους πόνους στο στομάχι και σε άλλα μέρη, αποφόρτιση του παχέος εντέρου- δυσκοιλιότητα
·         Διέγερση του κυκλοφορικού, λεμφικού, νευρικού, συμπαθητικού και παρασυμπαθητικού συστήματος
·         Ευεξία
·         Βελτίωση και ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος (άρα προφυλασσόμαστε καλύτερα από τις αρρώστιες)- ανεβάζει το επίπεδο ενέργειας μας
·         Άθληση- ονομάζεται και παθητική γιόγκα
·         Βελτίωση της αθλητικής απόδοσης
·         Ευκαμψία και ελαστικότητα
·         Θεραπεία ψυχολογικών συμπτωμάτων μέσω της έκκρισης ορμονών που ευθύνονται για τη χαρούμενη διάθεση μας, αλλά και μέσω της δουλειάς που γίνεται στα όργανα του σώματος μας που συσχετίζονται με συναισθήματα, για παράδειγμα δουλεύοντας το συκώτι βοηθάμε στην απελευθέρωση του θυμού
·         Καθυστερεί τη διαδικασία γήρανσης
·         Βοηθά στην αυτοσυγκέντρωση και στις νοητικές διαδικασίες μέσω της διέγερσης του νευρικού συστήματος
·         Βελτιώνει την εμφάνιση μας, αφού είμαστε πιο χαρούμενοι και με λιγότερες τοξίνες
·         Επειδή το σώμα νιώθει πιο υγιές, αυτομάτως ανεβαίνει και η αυτοπεποίθηση μας


Σας παραθέτω κάποιες πολύ συχνές απορίες σχετικά με τα μασάζ:

Έχω ακούσει ότι η πίεση που ασκείται στο σώμα είναι μεγάλη και δεν θέλω να πονάω. Θέλω να χαλαρώσω.
Η πίεση ρυθμίζεται άνετα και άμεσα ανάλογα με το πρόβλημα, αλλά και την ανοχή του ανθρώπου που δέχεται το μασάζ. Κανείς δεν θέλει να μας κάνει να υποφέρουμε. Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι όταν θα τελειώσει το μασάζ θα πονάς λιγότερο στα σημεία που είχες πόνους, στην μέση ή την πλάτη για παράδειγμα.

Έχω χρόνια προβλήματα, πχ διαβήτη, επιληψία, και δεν νομίζω ότι μπορώ να κάνω μασάζ.
Πριν από το μασάζ, αλλά και κάθε φορά, ο μασέρ θα πρέπει να ενημερώνεται για το ιστορικό και την παρούσα κατάσταση της υγείας σου. Φυσικά και μπορείς να κάνεις με τέτοια προβλήματα μασάζ, αλλά είναι σημαντικό να αναφέρονται, διότι τότε ο μασέρ αποφεύγει συγκεκριμένες τεχνικές, κινήσεις, πιέσεις κτλ. Δεν πρέπει να νιώθει κανείς αποκομμένος από τη ζωή και τις χαρές της, θα πρέπει όμως να είναι προσεκτικός στο πώς απολαμβάνει τις χαρές της ζωής.

Ιδιαίτερη μνεία χρειάζεται εδώ για:
Όσους έχουν μόλις κάνει εγχείρηση- πρέπει να περιμένετε
Τις εγκύους- μετά τον 4 μήνα και μόνο με τη συγκατάθεση της γιατρού σας- προτιμώνται συγκεκριμένες θέσεις και κινήσεις σε κάθε περίπτωση
Σε όσους έχουν ανοιχτές πληγές, όγκους, φλεβίτιδες, κιρσούς, μελανώματα, καψίματα, εξανθήματα, μεταδοτικές δερματολογικές ασθένεις- μπορείτε να κάνετε μασάζ, αλλά οπωσδήποτε θα πρέπει να ενημερωθεί ο μασέρ για την κατάσταση σας χωρίς ντροπή. Αυτός θα κρίνει αν θα αποφευχθούν συγκεκριμένα σημεία και θα ενισχυθούν άλλα ή θα επιλέξει την κατάλληλη τεχνική.
Αμέσως μετά από χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία- θα πρέπει να περιμένετε ή να απευθυνθείτε σε έμπειρο θεραπευτή


Έχει σχέση η ηλικία μου;
Όχι, αυτό το μασάζ με τις αμέτρητες τεχνικές και στάσεις μπορεί να διαμορφωθεί προσωπικά για κάθε ανθρώπινο πλάσμα και τις ανάγκες του. Εσείς το ξέρατε ότι υπάρχει και μασάζ ειδικό για τα βρέφη;

Ο χρόνος μου είναι πολύτιμος και ουσιαστικά δεν έχω ελεύθερο χρόνο. Πόση ώρα να υπολογίζω;
Αρκετή. Δεν είναι κάτι που δεν αξίζει το χρόνο και την αμοιβή του. Τουλάχιστον 1.30΄ ώρα, από κει και πέρα έγκειται στο τι θεραπεύεται και στη διάθεση και διαθέσιμο χρόνο και των δύο. Ο μασέρ δεν κουράζεται (όπως νομίζει κανείς), είναι ευεργετικό και για τον ίδιο σε όλα τα επίπεδα και έτσι υπάρχουν φορές που ο χρόνος δεν είναι λόγος για να τελειώσει ένα μασάζ.

Τι πρέπει να κάνω εγώ πριν ή κατά τη διάρκεια του μασάζ;
Τίποτα. Πριν το μασάζ αποφεύγουμε να τρώμε βαριά, να πίνουμε αλκοόλ ή καφέ. Πρέπει να έχει περάσει τουλάχιστον 1 ώρα από το τελευταίο μας γεύμα. Κατά τη διάρκεια δεν κάνεις τίποτα. Χαλάρωσε και ανάπνευσε. Αυτή η ώρα σου ανήκει.


Γενικότερα η ασχολία με το σώμα μας μέσω της άσκησης ή της περιποίησης έχει μόνο θετικά αποτελέσματα, είτε βραχυπρόθεσμα, είτε μακροπρόθεσμα, και δεν είναι χάσιμο χρόνου ή χρήματος. Είναι επένδυση για ένα καλύτερο σήμερα και ένα πιο ποιοτικό αύριο. Είναι σωστό να διαλέξει κανείς αυτό που του ταιριάζει στο χαρακτήρα, στον τρόπο ζωής και στο σύμπτωμα που παρουσιάζει. Μόνο τότε υπάρχει ένα κίνητρο που είναι αρκετά δυνατό να μας βγάλει από τον καναπέ  πριν ή μετά τη δουλειά.  Ελεύθερος χρόνος με τις απαιτήσεις της καθημερινότητας μας δεν υπάρχει. Θα πρέπει να βρω χρόνο για κάτι που με ενδιαφέρει.

Είναι σημαντικό για μένα να τονίσω εδώ, ότι δεν θα πρέπει να έχεις ένα πρόβλημα για να βρεις τη διάθεση και το χρόνο τότε να το αντιμετωπίσεις. Η πρόληψη και η διατήρηση της αρμονίας και της ισορροπίας είναι τα καλύτερα φάρμακα και η πιο κερδοφόρα επένδυση.

Νομίζω ότι είναι καιρός να μάθουμε να αγαπάμε το σώμα και τον εαυτό μας, να μας αποδεχθούμε πλήρως χωρίς ενοχές και τύψεις. Τότε το σώμα μας θα μας το ανταποδώσει. Μην ξεχνάτε πως η ψυχή, το πνεύμα, το συναίσθημα και το σώμα μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους.



Light, Love, Gratitude